Історія закладу освіти


Іршанський навчально-виховний комплекс «Гімназія — дошкільний навчальний заклад» утворений у грудні 2009 року рішенням 25 сесії Іршанської селищної ради шляхом об'єднання дошкільного закладу та загальноосвітньої школи.

/Files/images/Shkola.JPG

Згідно з постановою Ради Міністрів СРСР від 9 березня 1954 року розпочалося будівництво Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, а також селища Іршанська. Спочатку в селищі була школа для навчання лише учнів початкових класів. 22 вересня 1961 року розпочалися заняття в новій школі на 400 учнівських місць. Тоді тут працювали 14 учителів, навчалися 216 учнів. 17 вересня 1961 року державною комісією було прийнято в експлуатацію приміщення Іршанської середньої школи (нині корпус № 1) на 400 посадочних місць. До цього часу учні 5 – 8 класів навчались у восьмирічній школі с. Старики Коростенського району. У селищі Іршанську функціонувала тільки початкова школа, яка знаходилась у бараці (нині це приміщення Іршанського ЖКГ). Керівником початкової школи була призначена вчителька Осіпова Ніна Іванівна.

Школа була побудована за рахунок Іршанського ГЗК, директором якого в той час був Санніков Семен Маркелович, людина незвичайної вдачі, багато сил та енергії віддав, щоб своєчасно і якісно здати в експлуатацію трьохповерхове приміщення школи. Це був незвичайний подарунок нашим дітям.

/Files/images/02 IMG_0001.jpgПедколектив школи складався із 14 чоловік: директором була призначена Кнутовицька Тамара Олексіївна, заступником директора – Вайнер Абрам Фроїмович, працювали такі вчителі:

- Беляєва Наталія Сергіївна

- Григорчук Надія Гнатівна

- Осіпова Ніна Іванівна

- Палій Ніна Марківна

- Трик Ніна Федорівна

- Клевова Олександра Олексіївна

- Гойхман Діна Йосипівна

- Шадура Анатолій Якович

- Шадура Марія Пилипівна

- Ходикіна Віра Павлівна

- Шерман Раїса Яківна.

/Files/images/25 IMG.jpg У 1963 році директором школи був призначений Житкевич Станіслав Вікентійович. У цей час у школі вже працювали 17 учителів і навчались 247 учнів.

У 1964 році в школі відбувся перший випуск. Одинадцятий клас тоді закінчили 21 учень.

У 1970 році введено в експлуатацію нове приміщення школи (корпус № 2) на 964 місця. Величезна заслуга у цій події бувшого директора Іршанського ГЗК Гулія Володимира Макаровича, людини-інтелігента, новатора із масштабним мисленням і незвичайною творчістю та директора школи Житкевича Станіслава Вікентійовича, який постійно вболівав за створення належних умов для навчання та виховання школярів.

/Files/images/06 IMG_0004.jpg З 1975 по 1977 навчальний рік педколектив школи очолював Мельник Геннадій Сергійович, висококваліфікований вчитель історії, добра, щира і порядна людина.

У серпні 1977 року директором Іршанської середньої школи був призначений Пантус Анатолій Йосипович./Files/images/11 IMG_0001.jpg

У ті роки творчо, з вогником працювала партійна організація (секретар Слобожан Н.М.), профспілкова (голова Багірова С.Р.), комсомольська (секретар Табола О.Г.), батьківський комітет очолював Галицький А.Л.

У цей період в освітян нашої країни з'явився почин по обладнанню кабінетної системи навчання, створенню зразкової школи.

/Files/images/10 IMG_0009.jpg

З великою енергією та ентузіазмом включився в цю акцію наш педколектив. Закипіла робота по переплануванню і перебудові класних кімнат, обладнанню навчальних кабінетів, оснащенню їх сучасними технічними засобами та наочними посібниками. Спільним рішенням адміністрацій і профкомів Іршанського ГЗК та Іршанської середньої школи за всіма класними колективами були закріплені цехи комбінату:

- за 8-А – ремонтно-механічний цех,

- за 9-А – фабрика №1,

- 8 – В – ВРП,

- 10-Б – кар'єр № 1,

- 7-Б – ЖКГ,

- 2-В – ТТЦ,

- 1-Б – енергоцех та ін.

При постійній допомозі шефів – Іршанського ГЗК – учителями, учнями та їх батьками була проведена значна робота по зміцненню матеріально-технічної бази, а саме: в школі обладнано 32 навчальні кабінети – 2 кабінети математики, 2 - української мови та літератури, 3 - російської мови та літератури, по 2 – фізики, історії, по одному кабінету біології, хімії, географії, іноземних мов, креслення, ПВП, обслуговуючої праці, початкових класів.

/Files/images/05 IMG_0003.jpg

Рішенням Житомирського обласного відділу освіти та обкому профспілки працівників освіти семи кабінетам було присвоєно звання «зразковий». Це кабінети фізики №1, 2, хімії, географії, англійської мови ( завкабінетами Вайнер А.Ф., Мельничук Р.П., Гордецька Т.О., Забродська О.Ф., Заусайлова В.Г., Кузнєцов А.М., Кисельова Т.М.).

Вагомий вклад у зміцнення матеріально-технічної бази школи вніс тодішній директор Іршанського ГЗК Шишковський М.С.

/Files/images/12 IMG_0009.jpg

При активній допомозі шефів-цехів комбінату, закріплених за початковими класами багато проведено робіт по обладнанню та естетичному оформленню таких класних кімнат: 1-А, Б, В, 2-А, В, Г, 3- А, Б, В (вчителі Будішевська Л.А., Осіпова Н.І., Шкандевич Ж.Й., Барицька В.С., Тищук Т.В., Васильчук Н.М., Григорчук Н.Г., Гамоцька В.М., Подольська Т.П.). Але ні приміщення і обладнання, ні технічні засоби навчання чи оформлення класів самі по собі не вирішують навчання і виховання учнів, а лише допомагають їх вирішувати.

Центральне місце в школі завжди відводилося вчителям. Особистість вчителя, його світогляд і моральний склад людини – найважливіші і вирішальні фактори у навчанні і вихованні підростаючого покоління. Якість знань учнів, їх поведінка безпосередньо залежать від учителя. А тому в школі постійно велася кропітка робота по підбору, вихованню та розстановці педагогічних кадрів, оволодінню ними майстерністю викладання, створенню згуртованого творчого колективу.

Більше 10-ти років працював директором школи Житкевич С.В. За успіхи у навчанні та вихованні шкільної молоді він був нагороджений медаллю Макаренка А.С. та його прізвище занесено до районної Книги Пошани. Багато педагогів були нагороджені грамотами Володарськ – Волинського райво, Житомирського облно, Міністерства освіти УРСР та СРСР. Знаком «Відмінник народної освіти УРСР» були нагороджені такі вчителі: Васильчук С.В, Смолянюк В.С., Вайнер А.Ф., Кузнєцов А.М., Забродська О.Ф., Мельник Г.С., Осіпова Н.І., Мельничук Р.П., Гордецька Т.С., Заусайлова В.Г., Ладигіна Л.О., Шадура А.Я., Пантус А.Й. Вчительці хімії Забродській О.Ф. присвоєно почесне звання Заслуженого вчителя України. Вона була обрана делегатом 18 з'їзду профспілок СРСР. Ювілейною медаллю «За доблесну працю» у зв'язку з відзначенням 100-річчя з дня народження В.І.Леніна були нагороджені Житкевич С.В., Вайнер А.Ф., Загоруй П.З., Слобожан Н.М., Шадура М.П. Вчителька географії Заусайлова В.Г. відзначена орденом «Дружби народів». Директор школи Пантус А.Й. нагороджений знаком «Отличник просвещения СССР»,у 2002 р. присвоєно звання «Заслужений вчитель України».

/Files/images/07 IMG_0005.jpg Далеко за межами області та України був відомий радіогурток школи (керівник Вайнер А.Ф.). У республіканських змаганнях брали участь і займали призові місця учні: Осіпова Анна, Недашківська Наталія, Поплавська Людмила, Титова Тетяна, Каленський Микола, Жук Анна, Дєргачов Анатолій, Ткачук Леонід,Грищенко Олександр, Магдич Микола, Сатиго Андрій, Гулій Володимир, Козлов Сергій, Целенко Олександр, Войнарівський Микола, Захаржевський Роман, Каченюк Вікторія, Євменова Ольга, Майорова Марина.

За перемоги у Всесоюзних змаганнях із радіоспорту звання «Майстер спорту СРСР і України» було присвоєно Дєргачову Анатолію, Портнову Геннадію, Мухіну Андрію, Юрову Віктору, а званням «Кандидат у майстри спорту» відзначені Трик Віктор, Бортніков Геннадій, Майорова Марина, Осіпова Анна, Приверт Віктор.

На початку 70-х років чемпіоном області з баскетболу серед школярів кілька разів ставала команда нашої школи (тренер Шадура А.Я.). Один із бувших баскетболістів-чемпіонів і нині працює у нашому районі: це добре всім відомий Бальцер Юрій Володимирович, завідуючий районною поліклінікою.

Іршанська середня школа була визнана опорною із всіх питань навчально-виховного процесу у районі та області. На базі школи працювали районний центр по викладанню хімії, іноземних мов, школи передового досвіду із багатьох предметів.

За досягнуті високі показники у навчанні та вихованні учнів педколектив у 1981 році був занесений до Книги Трудової Слави Володарськ-Волинського району.

У 1985 році в честь 40-річчя перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні Володарськ-Волинським райкомом Компартії України та виконкомом районної Ради народних депутатів за найвищі показники у соціалістичному змаганні педколектив був нагороджений Пам'ятним Червоним Прапором, а також тричі відзначався перехідним призом імені Героя Радянського Союзу Я. Батюка.

/Files/images/04 IMG_0002.jpgНа уроках професійного навчання з числа учнів 9-10 класів у школі готувалися спеціалісти для потреб Іршанського ГЗК, а саме: вихователі дитячого садка (група дівчат), збагачувачі ільменітової руди (група хлопців), токарів, столярів, швачок, електриків, штукатурів, малярів, молодших працівників торгівлі. Викладачами були інженерно-технічні працівники комбінату:

- Яшин Анатолій Васильович;

- Гулько Анна Яківна;

- Охрімчук Галина Федорівна;

- Пилипенко Анна Федорівна;

- Лозовик Ольга Іванівна;

- Грищенко Михайло Максимович та вчителі школи Забродська Ніна Кирилівна, Омельченко Анатолій Зіновійович, Кузнєцов Анатолій Миколайович. На уроках професійного навчання учні 9-10 класів ( вчитель Кузнєцов А. М.) виготовляли готову продукцію – болти, гайки, які здавали на склад ремонтно-механічного цеху Іршанського ГЗК, а дівчата ( вч. Забродська Н.К.) згідно договору з Володарсько-Волинським філіалом швейного об’єднання «Полісянка» в шкільній майстерні виготовили продукції на суму більше 6 тис. крб..

У 1986 році у школах почався перехід на навчання дітей шестирічного віку. В зв’язку з відсутністю приміщень у школі в той час навчалося 1287 учнів, навчання 88 дітей-шестирічок було організовано на базі дитячого садка, куди на уроки приходили учителі зі школи. Суттєву допомогу та підтримку для зміцнення матеріальної бази для навчання шестирічок надав тодішній директор Іршанського ГЗК Погребной Олександр Васильович.

У 1987 році в дошкільному закладі уведено в експлуатацію плавальний басейн.

Сьогодні в Іршанському навчально-виховному комплексі навчається і виховується 1133 дітей, працюють 122 педагогічні працівники, 95 осіб обслуговуючого персоналу. Педагогічний колектив закладу — досвідче­ні вчителі та вихователі, серед яких — заслужений учитель України, відмінники освіти, учителі-методисти, вихователі-методисти, старші учителі, вчителі вищої кваліфікаційної категорії.

/Files/images/P2160025.JPG

Гордістю педколективу Іршанської середньої школи є її вихованці, які з честю виконали інтернаціональний обов’язок в Афганістані, проявивши неабиякий героїзм, мужність та відвагу, часто ризикуючи своїм життям. Це Добров Андрій, Кирильчук Іван, Антіпов Валерій, Корчевий Микола, Бєльчин Олег, Сидоренко Сергій, Романчук Михайло, Сидоров Євгеній, Ткачук Сергій, Субін Віктор, Осіпов Олександр, Сидоренко Сергій та Романчук Михайло за героїчні подвиги нагороджені бойовими нагородами – орденом Червоної Зірки.

/Files/images/08 IMG_0006.jpg Значна частина наших учнів повя'зали свою долю із мужньою професією офіцера, захисника Вітчизни, досі служать у Збройних Силах України.

Успішно закінчили військову академію підполковники Охріменко Микола і Тимошенко Анатолій, майори Подайніцин Михайло і Хлібович Володимир, Банцер Юрій, Дубровін Андрій.

Особливою гордістю педколективу є учні, які закінчили школу із золотою та срібною медалями. Із 1961 по 2011 рік з її стін вийшли 130 золотих та 68 срібних медалістів. У 1966 році було найбільше ( 14) випускників-медалістів.

У кожної школи є свої досягнення. Але є і те, що їх ріднить і об'єднує. Це -випускники. Наша школа по праву пишається своїми вихованцями:

/Files/images/Стретович.jpg

Депутатом Верховної Ради України Стретовичем Володимиром Миколайовичем.

/Files/images/Максюта.jpgПершим заступником міністра економіки України Максютою Анатолієм Антоновичем.



Кандидатами наук /Files/images/03 IMG.jpgГоловачем Миколою Аскольдовичем,

/Files/images/Іваницька IMG_0001.jpgІваницькою Ольгою Тодосіївною,

/Files/images/Андрійчук IMG_0002.jpg



Андрійчук Тамарою Володимирівною,

Колосом Миколою Анатолієвичем,

/Files/images/10 Охримчук.jpg лауреатом міжнародних конкурсів,скрипалем Охрімчуком Сергієм Михайловичем,

/Files/images/DSCN7990.jpg





лауреатом та переможцем обласних та республіканських конкурсів і фестивалів Кайдаловим Володимиром Валентиновичем.

Плине час, відбуваються зміни у суспільстві та освіті. Тому 29.12. 2006 року утворено Іршанський НВК « ДНЗ – загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів». А 01.07.2010 року - реорганізовано в НВК « Гімназія – ДНЗ». Іршанський навчально-виховний комплекс розташований у чотирьох типових приміщеннях. Ще в одному приміщенні знаходиться шкільна майстерня: окремо для роботи по дереву і по металу, швейної і токарної справи. До послуг вихованців – 18 ігрових кімнат, 18 спалень, два методичні кабінети, кабінети психолога та логопеда, два медичні кабінети, плавальний басейн, дві спортивні зали, дві їдальні на 300 місць, бібліотека, автономна газова котельня. У закладі працюють спортивні секції волейболу, баскетболу, настільного тенісу, легкої атлетики. 170 учнів займаються у шкільних гуртках: драматичному, вокальному, спортивно-туристичному, «Дзю-до», танцювальному, «Художня культура народів світу», 300 осіб відвідують заняття художньої самодіяльності при Палаці культури «Титан», 250 учнів – Центр естетичного виховання, 180 дітей навчаються у Школі мистецтв, понад 100 учнів займаються у дитячо-юнацькій спортивній школі. Понад 100 учнів 9-11 класів відвідують факультативні заняття з математики, інформатики, польської мови, основ виробництва, курсу «Рівний рівному». Щороку 50 – 55% випускників Іршанського навчально-виховного комплексу стають студентами вищих навчальних закладів, 12 – 14% - продовжують навчання у середніх спеціальних закладах, до 25% - у професійно-технічних училищах.

Кiлькiсть переглядiв: 4142

Коментарi

  • Quick Loan

    2018-03-26 23:59:00

    installment loans installment loans no credit check installment loans [url=http://installmentloans.bid]installment loans no credit[/url]...

  • Loans

    2018-03-21 14:04:54

    installment loans online installment loans guaranteed quick credit [url=http://installmentloans.bid]installment loans[/url]...

  • Curtissearl

    2018-03-19 14:19:24

    S http://viagrawithoutdoctormsn.com young man taking viagra plavix side effects plus viagra [url=http://viagrawithoutdoctormsn.com/]viagra without prescription[/url] viagra online with consultation viagra discount retail viagra no prescription viagra medicamentos similares...

  • Curtissearl

    2018-03-19 10:18:35

    S http://viagrawithoutdoctormsn.com viagra nj plus viagra siesta [url=http://viagrawithoutdoctormsn.com/]viagra without doctor prescription[/url] kamagra viagra sildenafil site ebaycouk viagra failures http://viagrawithoutdoctormsn.com find viagra free sites edinburgh search...

  • RobertEveft

    2018-03-19 01:41:07

    viagra without a prescription [url=http://viagrawithoutdoctorprescr.today/#4763]viagra on line no prec[/url] viagra without prescription viagra without a doctor prescription...

  • RobertEveft

    2018-03-19 00:32:23

    viagra without a doctor [url=http://viagrawithoutdoctorprescr.today/#5056]viagra without a doctor prescription[/url] viagra without doctor viagra without a doctor prescription...

  • Thomaszef

    2018-03-18 17:08:33

    buy generic Viagra [url=http://viagra-generics.us/#661]generic viagra[/url] generic Viagra available buy generic viagra...

  • Canadiantob

    2018-03-17 16:06:18

    p http://canadianpharmacycubarx.com mexican online pharmacies [url=http://canadianpharmacycubarx.com/]canada pharmacies online[/url] mexican pharmacies canada pharmacies online prescriptions S http://viagrawithoutadoctormsn.com female viagra review [url=http://viagrawithoutadoctormsn.com/]viagra 50 mg tablet[/url] can viagra produce erection withoug desire viagra 100mg generic p http://cialismsnntx.com will cialis show up on a blood test [url=http://cialispego.com/]cialis prostate[/url] cialis sperm...

  • Thomaszef

    2018-03-17 12:16:50

    Viagra generic 100mg [url=http://viagra-generics.us/#6331]buy generic viagra[/url] generic Viagra buy generic viagra...

  • Trevorfag

    2018-03-17 10:32:36

    p http://canadianpharmacycubarx.com prescription cost [url=http://canadianpharmacymsnrx.com/]canadian pharmacy viagra brand[/url] most reliable canadian pharmacies canadadrugs price list S http://viagrawithoutadoctorsntx.com viagra cialis levitra order online [url=http://viagrawithoutadoctorsntx.com/]viagra 50 mg for sale[/url] viagra bloodpressure viagra 100mg generic p http://cialisfidel.com cialis 180 mg preis [url=http://cialisbirx.com/]cialis 5 mg cost[/url] order daily cialis cialis for ed...