Дивний світ казки

2017-12-25

/Files/images/20150911_201703.jpgПро ту людину, чий дар явно перевищує здібності більшості людей, кажуть, що вона обдарована. І якщо цей дар підкріплений значними результатами, перед нами-талант.

І такою є людина, яку запросили нещодавно до себе на гостину школярі 4-х класів Іршанського НВК «Гімназія-ДНЗ»./Files/images/20150911_213026.jpg

Це добре відома широкому читацькому загалу письменниця Житомирщини Марія Антонівна Пономаренко.

Зустріч із дитячою письменницею відбулася в малій залі селищного Будинку культури.

/Files/images/DSC02516.JPGБібліотекар гімназії Ірина Володимирівна Гаврилюк ознайомила присутніх із автобіографією письменниці, почавши свою розповідь словами: «Як відомо, струмок починається із крихітної дощової краплини, а велика дорога з перших кроків. Марія Антонівна свої перші кроки зробила на хуторі між селами Левковом і Калинівкою, що поблизу Житомира. Потім переїзд до міста, навчання в школі №30, робота на льонокомбінаті і заочне навчання у Київському державному університеті ім. Т. Шевченка.»

Казки і вірші прийшли до неї тоді, коли підростали троє синів, у тридцятилітньому віці.

У поетеси вийшло більше сотні книжок. Вона - єдиний в Україні автор, який друкує власні читанки. Кілька з них - читанки-«Жайвір», «Подарунок», «Усміхнений сонях», «Сонячна країна» - видані як соціально-значимі для шкільних бібліотек області. Марія Антонівна працює в усіх жанрах дитячої літератури. Різнобічність її письменницького таланту надзвичайно широка. Вона пише вірші, казки, п’єси, мирилки, лічилки, абетки, забавлянки, загадки, пісні. Є у неї дитяча опера «Іменини Кози Мокрини», створена разом із композитором М.Костюшко. У Житомирському академічному театрі ляльок великим успіхом користуються її вистави.

Творча праця поетеси та її активна життєва позиція сприяють розвитку світогляду та формуванню духовності української дитини.

Марія Антонівна - лауреат премії імені Наталі Забіли, лауреатом премії «Дідусева казка», а у лютому 2011 року вона отримала літературну премію імені Лесі Українки від Кабінету Міністрів України за літературні твори для дітей та юнацтва./Files/images/DSC02494.JPG

Дитина сприймає світ без найменшої фальші, а тому талановитий письменник для малечі - довірливий співрозмовник. Учні 4-х класів залюбки виконували вірші Марії Пономаренко, адже діти - активні члени гуртка «Художнє слово», яким керує досвідчений вчитель початкових класів Ілюченко Галина Володимирівна. Вірші нашої землячки навчають дітей важливим речам: любити маму і тата, дбайливо ставитись до рідної природи, змалечку трудитися.

/Files/images/DSC02533.JPGІз великою цікавістю переглянули присутні інсценівку казки «Колобок» за мотивами української народної казки, автором якої є поетеса. А виконали її учасники шкільного драматичного гуртка під керівництвом молодої креативної вчительки Кайдалової Наталії Петрівни.

Під час бліц-інтерв’ю дітвора мала змогу задати поетесі запитання, на які вона залюбки відповідала.

Школярі дізналися, що у нашої гості нещодавно з’явилося ще одне захоплення: вона почала малювати. Розмальовує горнята, гладишки, на її картинах розквітають усміхнені соняхи, лілеї, променіє жаром калина, посміхаються до людей блакитні птахи. А скільки позитивних емоцій принесли дітям авторські загадки, які прозвучали з уст поетеси!

Наприкінці теплої зустрічі Марія Антонівна подарувала шкільній бібліотеці свої твори, діти мали змогу придбати книжечки з її автографом, зробити фото на згадку.

Хочеться вірити, що твори поетеси залишаться в дитячій пам’яті надовго, бо вся поетична творчість Марії Пономаренко дуже образна./Files/images/DSC02534.JPG

Рідне слово доступне для сприйняття та зрозуміле і цікаве школярам, завдяки чому діти із задоволенням читають твори письменниці, адже в них відтворена християнська мораль: чесність, порядність, любов до батьків, до рідної землі, до України, сприяють формуванню інтелектуально-розвинутої особистості кожної дитини, популяризації книги та дитячого читання.

Кiлькiсть переглядiв: 332

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930