День рідної мови

2019-02-21

Мово рідна!

Колискова

Материнська ніжна мово!

Мово сили й простоти, –

Гей, яка ж прекрасна Ти!

21 лютого — свято унікальне. Винятковість його в тому, що воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об'єднала спільна історична доля в єдиний моноліт — народ. Це свято — День рідної мови.

У Святому Письмі сказано: «Спочатку було Слово». Для кожної людини воно завжди спочатку. Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі, тієї, на якій він народився й живе. Немає в жодній мові й нерідних слів. Батьківська хата, материнська мова, рідна земля — словосполучення, що несуть у собі величезний почуттєвий заряд. Не дивно, що в Іршанському НВК «Гімназія-ДНЗ» учні 5-7 класів на конкурсі «Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова» декламували вірші, прославляючи українську мову, возвеличуючи творців українського письменства. Абсолютними переможцями конкурсу стали та високим рівнем артистизму, мовленнєвої вправності відзначилися учні 5-7-х класів: Караваєва М, Чолбіна А., Сторожко Т. , Подольська А, Басанчук С., Забродська А.

21 лютого учні 7-х класів показали високий і достатній рівень орфографічної та пунктуаційної грамотності при написанні диктанту «Україна в нас одна». А це один із показників культурного рівня людини.

Не залишились осторонь і менші учасники навчального процесу. Серед учнів 3-4 класів був проведений конкурс «Казкар». І як стверджував Василь Олександрович Сухомлинський, що « казка не тільки дитинство людства, а й творчість самої дитини», яка за допомогою слова створює власні образи і свою диво-казку. Хтозна, можливо, творчий шлях Степанчук О. з казкою «Дівчина Мова» і Венлівської К. з казкою «Подорож літери Я» вже розпочався.

Століттями мова народу була тією повноводною рікою, яку ми називаємо поетичністю, адже вона виражає наші емоції та найінтимніші почуття. Поетичність жила в слові, і слово було немислиме без неї, як немислима річка без води, повноводність – без глибини, душа – без дихання. Український народ творив свою мову упродовж віків, заносячи до мовної скарбниці добірний нектар слова, невтомно запалював у слові незгасний вогонь думки і почуття, вічність праці і мрії. У нашій мові є немало законних, унормованих русизмів, полонізмів, германізмів, тюркізмів, запозичень з інших європейських мов. Вважається, що близько 10% слів нашої мови є іншомовними запозиченнями.

Однак, коли слова з чужої мови вживаються бездумно, безсистемно, коли перекручується їх зміст і спотворюється звукове оформлення, це засмічує мову. Ось тому Северин А.В. влаштувала для усього закладу акцію анти-суржикових слів під гаслом «Рідна мова чиста, як роса», завданням якого було виправити лексичні помилки. Найактивнішими учасниками виявилися учні 8-10-х класів,які виявили свою активну громадську позицію.

До Міжнародного дня рідної мови була випущена шкільна газета, яка була екскурсом у минуле. Учні змогли дізнатися про загальне визнання української ще в 1934 в м. Парижі, де українська мова на всесвітньому конкурсі краси мови посіла почесне третє місце (після французької і перської). Була представлена інформація про виникнення розділових знаків, мовні курйози з іншомовними словами та легенда про те, що наша мова найкраща у світі.

У залі шкільної бібліотеки Гаврилюк І.В. створила тематичну виставку «Українська мова – дотик до душі». Була представлена різна література, але найкращим підтвердженням багатства нашої мови стали словники. Адже скільки синонімів, антонімів, епітетів, фразеологізмів налічує наша мова?! Тільки до слова «мова» можна дібрати більше 50 образних означень.

Мова – державна, українська, близька, дорога, проста, незбагненна, літературна, солов’їна, багата, дзвінка, співуча, мелодійна, багатовікова, різноманітна, народна, інтонаційна, велична, безмежна, неозора, неосяжна, прекрасна, неповторна, унікальна, колосиста, барвінкова, калинова, світанкова, чарівна, чудова, рясна, волелюбна, вільна, незалежна, чиста, цілюща, натхненна, промениста, колискова, радісна, красна, життєдайна, невичерпна, вічна, нев’януча, сонячна, ясна, красива, лагідна, мудра, земна, славна, розкішна, гнучка, крилата, неповторна, творча, пісенна, барвиста тощо.

Свою повагу та любов до рідної мови підтвердили учні 3-11-х класів, масово прийнявши участь у X Всеукраїнському конкурсі з українознавства «Патріот». Адже патріотизм починається з малого - з любові до місця, де ти народився, де живеш, з любові до своїх батьків, до своєї історії, до рідної мови, до справи, яку ти виконуєш.

Разом із класним керівником Яремчук О.В. бібліотекар нашого закладу провела інтегрований захід «Український гравікон». Метою цього конкурсу було зміцнити патріотичні почуття учнів, розвинути пізнавальний інтерес до вивчення рідної мови та сприяти вихованню любові до слова, поезії, пісні.

Для кожної людини її рідна мова була і залишається найдорожчою у світі, бо передана першими звуками колискової пісні./Files/images/IMG-6a2252953494a1376eb47ecfa2d9cb92-V.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 276

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930