• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • До тебе , Україно, наша бездольная мати, Струна моя перша озветься…

До тебе , Україно, наша бездольная мати, Струна моя перша озветься…

2016-02-29

/Files/images/IMG_5569.JPG

До тебе , Україно, наша бездольная мати,
Струна моя перша озветься…

Слова Л.Українки стали гаслом тижня української мови та літератури, який розпочався 22 лютого в Іршанському НВК «Гімназія-ДНЗ». Лекторські групи із числа учнів 9-11 класів донесли інформацію про святкування Міжнародного дня рідної мови. Цього ж дня були написані диктанти «Краса української мови», «Рідна мова», «Культура мови», «Не бійтесь заглядати у словник…». Більшість учнів показали високий і достатній рівень орфографічної та пунктуаційної грамотності. Це один з основних показників культурного рівня людини. Для учнів 5-х класів вчителями-словесниками Кулікович В. А., Сулимою Н. І. була проведена лінгвістична гра «Я люблю українську». Різноманітні цікаві завдання не давали нудьгувати п’ятикласникам. А наступного дня учні 5-8 класів взяли участь у конкурсі читців поезії Л.Українки. Журі важко було визначитись із призовими місцями, адже всі учасники були гідні нагород. У цей же день вчитель української мови та літератури Людмила Сергіївна Шулятицька поділилася досвідом, запросивши колег на відкритий урок у 10-Б клас. Аналізуючи новелу В.Стефаника «Камінний хрест», учні прийшли до висновку , що людина по-справжньому буває щасливою тільки тоді, коли живе на рідній землі й говорить рідною мовою./Files/images/20160225_082622.jpg

На жаль, серед українців є ті, які недбало ставляться до своєї мови, засмічують її суржиком. Ось тому Анжела В'ячеславівна Северин провела для старшокласників конкурс «Бур’яни на мовному полі». Цікавим творчим завданням виявилося створення власного оповідання, кожне слово в якому повинне починатися на одну й ту ж букву. Твір учнів 9 класу показав, яка милозвучна і по- справжньому багата українська мова:

25 лютого у закладі був оголошений День вишиванок. Діяла виставка українських вишитих виробів «На крилах натхнення». Учні представили не тільки свої роботи, а й родинні обереги-вишиванки.

Та найбільше вразила у цей день музично-публіцистична вистава «Мрії зламане крило», присвячена 145-річчю з дня народження Лесі Українки. Талановитому керівнику драматичного гуртка «Екстрім» Ірині Сівінській вдалося розчулити глядачів режисерською постановкою. Юні аматори сцени майстерно передали трагічні моменти життя талановитої землячки./Files/images/20160225_082755.jpg

У п’ятницю для учнів 7 класів вчителі-мовники Галина Василівна Демченко, Олена Василівна Яремчук провели конкурс «Сила слова або отрута лихослів’я». Через ігрову форму педагоги донесли до дітей цікаву інформацію. Після заходу можна з певністю сказати: добрих дитячих вчинків стане більше.

Тиждень української мови та літератури був насичений й іншими заходами: розгадування кросвордів та ребусів «Слово до слова – зложиться мова», конкурс малюнків до творів Л.Українки «Я жива! Я буду вічно жити!», випуск літературних газет, книжкова виставка «Безсмертна Леся Українка була і є, повік жива» та завершився поїздкою до музею Л.Українки у Новограді-Волинському та переглядом вистави «Кайдашева сім’я» у Житомирському драматичному театрі, метою яких було прославити українську мову, возвеличити Рідне Слово, творців українського письменства.

/Files/images/PC030788.JPG

В українській мові є міцне коріння,

Тож ростуть-плекаються сонячні гаї.

Мова оздоровлює і несе прозріння.

Хай же українці бережуть її. (Анатолій Пантус)

Кiлькiсть переглядiв: 465

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930